#419 MASO S OVOCEM

Posted: Srpen 13th, 2012 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 3 Comments »

Dnešní jedový plivanec se vzdáleně dotýká nedávného hejtu na červivé ovoce. Při jeho psaní se mi totiž vybavil ještě jeden důvod, proč se mi ovoce s červem ekluje: hledisko elementární estetiky. Sere mě totiž kombinace masa s ovocem.

Její kvintesencí je kuřecí stejk s kompotovanou broskví. Mám pocit, že se v jídelních lístcích restaurací, do kterých zavítám, objevuje méně a méně, a jsem za to vděčnej – ale devadesátá léta v tomhle byla opravdu pekelná. Navíc v té době kuře s broskví vyvolávalo v řadě rodin pocit, že se jedná o něco nóbl, něco lepčejšího, takže když přišel člověk na návštěvu, měl tak padesátiprocentní šanci, že dostane zrovna brojlera s peckovicí. Přitom upozorňuju, že kdybych dostal ke kuřecímu stejku broskvovej kompot, tak bych neřekl ani popel, ale proč mi to někdo sakra někdo cpe přímo na to maso?!?

Nedokážu říct přesně, co mi na tom vadí, neni to problém chuti, jako spíš nějaká hluboko zakořeněná konzervativnost, že maso k ovoci nepatří – já pochopitelně nemám problém stejk s broskví sníst, nedávim přitom ani nemusim skrývat pokrm do kapsáře. Ale prostě nikdy bych si neobjednal pizzu hawai, nemusim kuře pečený s jablkama, stejně tak neprahnu po ochutnání kapra na černo. Vybavujou se mi dvě výjimky – svíci si nedovedu představit bez šesti a bez brusinek, ale brusinky mám raději vedle v mističce a aranžuji si je sám, a po švestkách ve slanině bych se utloukl – ale co si budeme povídat, sušené švestky nejsou úplně opravdové ovoce, že ano.

Je mi samozřejmě jasný, že v nějaký haute cuisine restauraci bych se voblíz až za ušima, kdyby mi naservírovali třeba kančí filé s angreštovým pyré, hruškovým frikasé a meruňkovo-broskvovým paté. Ale nikdo mi nemůže zabránit, abych i k takové lahůdce nepřistupoval s předsudky!

«
»