#191 KARI PASTA ZNAČKY THAI PRIDE

Posted: Srpen 30th, 2011 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 24 Comments »

Nejsem žádnej gurmán, co by si doma konfitoval kachnu. Připadá mi, že když se jídlo vaří pět hodin a snědený je za deset minut, je to trochu zbytečnej nepoměr, takže sám se pouštim jen do receptů rychlejch a nesložitejch. Polívka z červený čočky – celým jménem Polívka Z Červený Čočky (Kapara Remix) – je ovšem můj majstrštyk, která ochutnala, nechtěla jinak.

No, na přípravu týhle lahody potřebujete jistou magickou přísadu, takový polévkový kámen mudrců, polévkový pátý element. Říká se mu kari pasta. Pokud jste o ní neslyšeli, nezoufejte – já o existenci týhle záležitosti před objevením polívky z červený čočky taky  netušil. Ach, to palčivě žhavé seznámení, když jsem poprvé lahvičku otevřel a ochutnal. Slzy mi vytryskly nikoliv dojetím!

Dokud jsem bydlíval v centru, nebyl při koupi kari pasty problém. Kari pastu měli v Tesku pálivou jako břitva, jasně oranžovou relativně tuhé konzistence. Když jsem ale koupil v letenské Bille kari pastu značky Thai Pride, zpozorněl jsem. Tahle záležitost je zalitá olejem, což apriori nevadí, ale především nepálí. Ano, je rovněž delikatesní, jenže se dá klidně (jak jsem si při psaní tohoto článku musel znovu ověřit, sakra) konzumovat namazaná na toustu. Ta z Teska pálila při pouhym pohledu na ni.

Takže pokud by se našel mezi p.t. čtenáři nějaký znalec thajštiny, který by mi pomohl zformulovat nedůtklivý dopis generálnímu řediteli společnosti Exotic Food v thajském Chomburi, budu vděčný. Zejména mi jde o větu “vy zasrani, timhle si krmte svý slony, bílý muž chce šupem něco, co fakt pálí” – zkoušel jsem to přes překladač google, ale po zpětném překladu z toho bylo “nemohu krmit slony, bílé lidé chtějí něco, co vlastně hořící supa”, takže si nejsem jistej, jestli by to v Chomburi pochopili…

Zlá, zlá, zlá kari pasta!

«
»