#831 VÝVAR BEZ KOUSKŮ MASA

Posted: Září 8th, 2014 | Author: | Filed under: Achjo Bitch | 20 Comments »

Mám ráda polívky. K večeři, ke svačině a vůbec se nebráním ani polívce k snídani. Dokázala bych zde po vzoru Bubby z Forresta Gumpa sáhodlouze popsat všechny polívky, který mám ráda a na jakej způsob, ale nad tím vším je samozřejmě král všech polívek, prazaklád vší gastronomie, univerzální meducínka a pilíř pořadu Prostřeno – vývar. Ale stejně jako v tom Prostřenu, i v opravdickém životě si každej pod slovem vývar představuje něco trochu jiného, bohužel.

Nejvíc mě tyto rozdílné výklady pojmu vývar dokážou zranit ve smrtonosné kocovině, ve které se z posledních sil doplazim do hospody a třesoucí se rukou ukážu na nápis Hovězí vývar. V duchu už koušu měkkoučké, rozpadající se maso a obdivuju statné kusy zeleniny, když v tom přede mě číšník předhodí talíř s něčím nestydatým, co je možné tekuté a snad je tam sem tam vidět i kus něčeho, co by mohla bejt mrkev nebo celer, ale ani vomylem si to nesmí říkat vývar.

Servírovat v hospodě coby opravdickou plnohodnotnou polévku čirý vývar bez kouska masa je ta nejpodlejší zrada ze všech. Takovej vývar je taky dobrej – jako základ nějakého jiného jídla, ale já si objednala Vývar s velkým V – a jestli do něj nedáváte kousky masa tak jste za a) vydřiduši a podvodníci a za b) bůhví z čeho ten vývar děláte a čím si u jeho tvorby pomáháte.

A kdejaký hospodský jde s tímhle šizením vzhůru do nekonečna a ještě dál. Protože servírovat polévku úplně bez ničeho by bylo trapné i v těch nejotrlejších hospodách, tak na to nějaký lakomý filutové jdou tak, že do vody říznuté vývarem nastrouhaj trochu syrový mrkve – aby se neřeklo. Kdo se nestydí podávat takovej šlemdryján slušnejm lidem, toho by si měl potravinovej inspektor rovnou podat letlampou a baseballovou pálkou. A nemyslím tím Láďu Hrušku

Za normálních okolností by se s tím snad dalo ještě nějak vyrovnat, ale dostat vývar bez masa v kocovině? Kdy je člověk jen křehkou nádobou plnou emocí? Styďte se!!!

«
»