#74 BLBĚ SERVÍROVANÝ PRESO

Posted: Březen 15th, 2011 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 8 Comments »

Ne snad, že bych byl nějakej kafovej labužník, co je ochoten dlouhý hodiny debatovat, jestli je lepší Illy nebo Lavazza. Dokonce jsem v jednom ne úplně vydařenym období svýho života začínal každej den dvěma cigárama, dlouhym záchvatem oříškovýho kašle a hrnkem Nescafé Gold, co má s dobrym kafem společnou tak maximálně barvu.

Jenže jak se kávová kultura v českejch podnicích zvolna zvedá, člověk si začíná zvykat na jistej minimální standard, kterej se mu nabízí. Všechny zpravodajský servery tak jednou do měsíce publikujou článek o pitnym režimu, kde nikdy nezapomenou zdůraznit mj. to, že kafe odvodňuje a že by se mělo vždycky zapít sklenicí vody; nechápu, proč se sklenice vody z vodovodu ke kafi už dávno nestala běžnou praxí, když náklady jsou minimální.

Že to jde, ukazuje třeba moje oblíbený Jericho. Když si tam objednáte preso s mlíkem, jak to dělávám já, přinesou vám toho na tácku opravdu přehršel: pochopitelně šálek s kafem a na podšálku dobroučkou sušenku a dva cukry. Malou sklenici vody. Kovovou konvičku s horkym mlíkem. Další kovovou konvičku s horkou vodou, abyste si mohli vychládající kafe trochu občerstvit. A tohle všechno, prosim pěkně, za čtyřiatřicet vočí.

Když pak někde jinde dostanu za vyšší cenu kafe, na jehož podšálku jsou dva cukry a studený mlíko v zatavený plastový nádobce a šmytec, mívám většinou tisíc chutí mlíko do kafe nalejt, osladit, řádně to celý rozmíchat a pak to chrstnout kelnerovi do ksichtu.

Tak nějak doufám, že po týhle reklamě si v Jerichu ještě sednu.

«
»