#489 KDYŽ MI SPADNE SKOŘÁPKA DO VAJÍČEK

Posted: Prosinec 11th, 2012 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 11 Comments »

Nevařím moc rád. Nejsem nadán trpělivostí; jakmile tedy trvá příprava pokrmu déle, než bude trvat jeho následná konzumace, přestávám se kontrolovat a pojídám ještě nezpracované suroviny. Poměr cena/výkon u míchaných vajíček shledávám akceptovatelný a díky moravské babičce vlastnící  hejno slépek mám zajištěnou pravidelnou dodávku kvalitních cholesterolových bombiček do lednice, takže není divu, že míchaná vajíčka připravuju poměrně často.

Mimochodem, až bude Attila jr. jednou starší, musím mu sdělit tu hlubokou pravdu, že každý správný muž má jednak v kapse nůž a jednak umí umíchat vaječinu. Praktická znalost přípravy míchaných vajíček je pro dnešního muže ekvivalentem vlastnictví ručníku pro stopaře po galaxii. Pokud jste totiž schopni připravit dívce, která s vámi poprvé sdílela lože, lahodná míchaná vajíčka k snídani, je takřka zaručeno, že nabude přesvědčení, že rovněž umíte opravit vypínač, vyměnit baterii u vany, případně upéct kachnu na pomerančích.

Samotná příprava míchaných vajíček je v podstatě triviální a obsahuje pouze jediný zapeklitý okamžik. I přes vytrvalé snahy EU nesou slépky všech zemí  dosud  vajíčka nenormalizovaná, každé s jinak tlustou skořápkou; snadno se tedy stane, že člověk neodhadne správnou sílu úderu, takže skořápka místo pravidelného puknutí se v místě úderu rozdrobí na kousky.

Pokud vám kousky skořápky napadají do pánve, je to zabitý rovnou. Já teda vajíčka rozklepávám nejdřív do hrnku vedle, ale ani to neni žádná výhra. Kousek skořápky, co vám spadne do hrnku s vajíčkem, totiž rozhodně nevyndáte lžičkou. Fakt, věřte mi. Zkoušim to vždycky, nejde to nikdy; zoufale lovím lžičkou kousek vápenatý struktury, kterej je kluzkej jak úhoř a vesele si rejdí mezi žloutky a bílky. Pak to zkouším rukou, nejdřív jeden, potom dva prsty. Kdyby tam šlo narvat všechny prsty, udělám to. Často to udělám, i když to nejde. Bílek mi pomalu oslizává ruku a skořápka neustále uniká. Na pánvi začínají prskat slanina a cibule, což je neklamnou známkou, že jestli se tam vajíčka nepřidají během vteřinky, bude už rozhodně pozdě.

Jasně, nakonec se to vždycky nějak podaří, neposlušná skořápka je polapena. Nebo to aspoň v tu chvíli tak vypadá. Faktem totiž je, že i když jste sebevíc přesvědčení, že jste z vajíčka dostali všechny mrňavé kousky skořápky, garantuju vám, že během konzumace vám nezbude nic než skřípat zubama. O kousky skořápky, co tam z nepochopitelných důvodů stejně zbyly.

«
»