#407 MÁSLOVÝ KRÉM

Posted: Červenec 16th, 2012 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 3 Comments »

V žádném případě bych se neoznačil za člověka, co nemá rád sladký. Mám rád čokoládu, po dobrý zmrzlině bych se mohl utlouct. (Mimochodem dobrou zmrzlinou rozhodně nemyslím mražený krém s přídavkem rostlinného tuku – kdybych někdy pořádal revoluci, tak lidi, co nedělají zmrzlinu ze smetany, by šli ke zdi jako první.)

Existují ovšem sladkosti, kterým se raději vyhýbám, a především jedna záležitost, nazývaná v naší rodině familiérně dort brňák, kterou bych nepozřel nikdy. Fakt. Kdyby tu revoluci pořádal někdo s jinými chuťovými preferencemi a dal mi na výběr mezi pozřením kousku brrrr-ňáku a postavením ke zdi, nechám si zavázat oči a zvolám: “Palte!”

Tahle blahůdka pochází z jihočeské větve mojí rodiny a můj otec si ji pravidelně přává k narozeninám. Nejde ani tak o těsto, to není samo o sobě špatné, jen v dortu v podstatě žádné není; noční můry mám totiž z náplně. Celý korpus je protkán tlustými vrstvami žluté a hnědé substance nazývané máslový krém.

Máslový krém je instantní žlučníkový záchvat. Máslový krém je látka, která porušuje platnost zákona zachování hmoty; nevím, kolik másla je potřeba na sto gramů máslového krému, jsem si ale jistý, že je to mnohem, mnohem víc než sto gramů. Myslím, že množství másla v jednom brňáku by pokrylo spotřebu másla v menší africké zemi na několik let. A já nemám nic proti máslu mezi houskou a šunkou; ale z představy, že si vezmu hroudu másla a zakousnu se do ní, se mi zvedá kufr. A jíst brňák je ještě o něco máslovější.

«
»