#347 ZDROBNĚLINY JÍDLA

Posted: Duben 12th, 2012 | Author: | Filed under: Achjo Bitch | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem #347 ZDROBNĚLINY JÍDLA

Teda samosebou, že zdrobněliny obecně jsou často dost zlé, zvlášť když žijete v zemi, kde ze zdrobňování a ušišlanosti vznikla nová jazyková větev mimibazarština (nejsem si jistá, jestli to ale není jen ten pověstný argot…), ale to už je úplně jiná dimenze. Já nezdrobňuju, pokud to není nutné, ale nebudu vám tady tvrdit, že to teda vůbec nikdy nedělám, protože to by nebyla pravda. Navíc to jistě lze provádět i s citem anebo, jak se říká, s humorem.

Ale co netoleruju, nepoužívám a mělo by se to ihned všude pod pokutou alespoň milion korun zakázat, je zdrobňování jídla. To je prostě čirej blivajz, kterýmu nikdy nelze 100% uniknout. U nás ve škole visí vždy týdenní menu, kde je VŠE, co lze zprznit, zdrobněné. Je to i v dalších restauracích, kde se zastavíte na oběd cestou z výletu, objednáte rizoto a přinesou vám „jedno rizotkó, tady pro slečnů“. V pořadu Prostřeno (ale uznávám, tam si o to koleduju sama). V šupáckejch receptech z šupáckých novin a časopisů. V hovorech dvou pani v tramvaji. V dementních FB statusech lidí, co moc neuměj vařit a maj pocit, že když tý slanině Albert Quality budou řikat slaninka bude to přinejmenším roztomilejší, ne-li rovnou otříduvejš!

Nebude. Nebude, nikdy nebude. Pokud to skutečně není podezřele zmenšená verze nebo ustálený název pro danou potravinu, tak to neni žádná slaninka, rajčátka, okurčičky, švestičky, houstička, brambůrka, řízeček, mrkvička, salátek, nudličky, citronek, mozzarelka, zelíčko, medík, toastík, a žádná jahůdka a spol…

A dětem by se to servírování masíčka a zeleninky taky mělo nějak omezit, protože když se to přehání, můžou z nich za těchto příznivých konstelací vyrůst právě majitelé restaurací, kde je všechno maličké, roztomiloučké, titěrné a budeme tomu říkat těstovinky s uzeninkou.

«
»


Comments are closed.