#382 BAČAJKA

Posted: Červen 4th, 2012 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 7 Comments »

Vy nevíte, co je to bačajka? Nedivte se, já to do minulýho tejdne taky nevěděl, dokud jsem na tuhle lahůdku nenarazil v naší letenský Bille. Takže ano, bačajka je masný výrobek trvanlivý fermentovaný od firmy Vocílka.

Existence bačajky mi symbolizuje dvě mrdkovitý vlastnosti tohohle národa. Jednak snahu vochcat, co se vochcat dá. Čabajka je chráněná značka původu, takže nikde jinde než v určitý oblasti Maďarska se vyrábět nesmí. Úplně vidim ten manažerskej meeting u Vocílky, na kterym si lámou hlavu, jak to udělat, aby se zákazník nažral a právo EU zůstalo celý. “Tak to nazveme nějak podobně, lidi si toho nevšimnou,” řekne marketingovej manažer a všichni mu uznale tleskaj a za chvíli je lahůdka na trhu, čert vezmi, že se skutečnou čabajkou to má společný jen písmenka v názvu (skutečná čabajka je jenom z vepřovýho, tohle má v sobě i hovězí atd.), což leckoho při rychlym čtení splete.

A lidi, co se nespletou, ale jdou do bačajky vědomě, mi připomínaj druhou dementní vlastnost českýho národa: ochotu žrát hovna, jen když to bude laciný. Já bych bačajku nikdy v životě do košíku nedal, ale myslim si, že budu spíš výjimka; spíš vidim mírně obtloustlou rodinku, co plánuje jednohubky, jenže čabajka jim přijde moc drahá, to jsou vydřiduši, ty Maďaři, viď, mámo, pojď, koupíme tuhletu bačajku, je to levnější, ale bude určitě taky dobrá.

Aspoň mi na tom přijde fajn, že ten marketingovej manažer, co tenhle úžasnej nápad měl, neznal takovej ten po internetu kolující text, kde jsou ve svolech kormě prvíhno a podlesního přenáhezý pímesna, a přitom se to dá přečíst. Protože kdyby tu jejich lahodu nazval čakajba nebo čajabka, vsadim se, že prodeje by byly ještě větší.


Dobrou chuť, pokud právě obědváte.

«
»