#280 SMAŽÁK V LOKÁLU

Posted: Leden 9th, 2012 | Author: | Filed under: Attila Bič Boží | 10 Comments »

Mám rád smažák. Mám rád Lokál. Smažák v Lokálu mě ale sere. Divný, co?

Než se dostaneme k jádru dnešního hejtu, měl bych možná pro přespolní vysvětlit, co že je to vlastně ten Lokál. Lokál je hospoda na Praze 1 s tankovou plzní a s echte tsechische Küche. “Chceme vařit česká jídla tak, aby nebyla hospodská, kde poctivá práce jsou doháněny dochucovadly, špatnými tuky (…) a ostatními fígly, aby bylo jídlo rychlejší a levnější. (…)” Tohle se píše v jídelním lístku a je nutný říct, že v případě Lokálu to nejsou jenom prázdný marketingový hesla, ale že platí “co na lístku, to na talíři”.

Vlastně cokoliv, co jsem si kdy v Lokále dal, bylo lahodné; od delikátního taliána přes famózní guláš po vynikající sekanou. Samozřejmě kvalitě odpovídá mírně vyšší cena, takže hotovky nepořídíte za šest pětek, jak u vás jako Na růžku. Zas si ale můžete bejt jistý, že vám obsluha do talíře nenafluše, což si Na růžku, kde roznáší fousatá Růžena, nikdy jistý nejste.

Jediný, co mě ale v Lokále fakt sere, je smažák. Jak jsem říkal výše – mám rád smažák. Miluju smažák a smažák miluje mě. Jenže za smažák s tatarkou chtěj v milym Lokálu 159 vočí, a to bez přílohy, takže s bramborem vyjde na dvě kila. A nejsem sice tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci, ale smažák za dvě kila mi prostě přijde moc, vzhledem k tomu, že třeba guláš je i s knedlema za stopade (a když vám na talíři zbyde moc knedlíků, přijde k vám číšník s lesklou konývkou a doleje vám šťávu, zadarmo, nekecám) a šunkofleky vyjdou na kilo.

On navíc ten smažák stával při otevření Lokálu (na konci roku 2009) devětadevadesát, o rok později nenápadně zdražil o tři pětky a někdy loni byl najednou zas o tři pětky dražší, aniž by k podobnejm skokům docházelo u ostatních jídel z lístku. Takže pane Karpíšku, děkuju vám za to, co jste udělal pro zkulturnění českýho hospodskýho stravování; ale ten svuj milovanej smažák si u vás už prostě nedám a tim mě pěkně serete.

«
»